LUNSJ ELLER MIDDAG

ENTEN ELLER

Det er flere gode grunner for å oppleve Piemonte, og et par av disse er så absolutt vinen og maten. De beste restaurantene i Italia finnes i Piemonte, og her er det flere med stjerne i Michelin. Det bugner imidlertid også av andre gode restauranter i alle prisklasser. De lokale, gjerne familiedrevne spisestedene lokker hver helg til seg matelskere inn til Piemonte, hvor de lar seg henrive til den gode maten og de nydelige vinene.

Det er ikke nødvendigvis middagen som er hovedmåltidet i Italia. Menyen som serveres til lunsj er ofte det samme som til middag. Spises en kraftig lunsj er det gjerne en enkel suppe eller lignende til middag.

En typisk italiensk lunsj eller middagsmåltid starter gjerne med en eller flere antipasti (forretter). Alle serveres enkeltvis og spises en for en. Deretter kommer primi, som gjerne består av pasta og risotto. Før desserten får man secondo, som er hovedretten. Til sist kan du velge mellom et utall av fremragende lokale oster.

Dessertelskere er også i de beste hender. Under hele måltidet blir du påpasselig bevertet med tilhørende viner. Disse i og for seg, er et kapittel for seg selv. Helt til slutt serveres caffe (espresso) og gjerne en lokal grappa.

Har spisestedet meny, kan du selvfølgelig fritt velge å hoppe over noe og bare bestille hovedrett og dessert. Enkelte steder har de ikke meny, men de har »dagens». Disse menyene er som regel tilpasset årstidens råvarer. Hvis man går for en lunsj bestående av flere retter, droppes som regel middagen om kvelden.

Lunsj serveres mellom 12.00 og 14.00 og middag sjelden før 20.00, men pga økt turist tilstrømming har enkelte spisesteder begynt å åpne for middag i 19-tida. Du får et 3-4 retters måltid for ca. 35 – 40 euro inkl. vin. Det er ikke vanlig å gi tips. På regningen legges det til et fast beløp (coperto) per person på ca. 1,50 – 2,50 euro.

GASTRONOMISK ORDLISTE

Et italiensk måltid består gjerne av flere retter.

Antipasto: Liten forrett.

Primo: Servers før hovedrett, som regel pasta, suppe eller risotto.

Secondo: Hovedretten. Kjøtt eller fisk. Til hovedretten serveres det vanligvis en siderett (contorno) bestående av poteter, grønnsaker eller salat.

Dolce: Dessert. Tradisjonen med dessert, kaffe og Cognac eksisterer ikke her. Her får du kaffe servert til slutt, og gjerne med en liten grappa. Hvis du vil ha «norsk» kaffe ber du om en «kaffe americano», det er nok det nærmeste du kommer.

NB! Poteter og salat er ikke standard tilbehør til middagen, det finner du på menyen under «contorni» og må som regel bestilles i tillegg.

Lukk panel