Som bosatt i Piemonte i mange år, har det selvfølgelig blitt noen fantastiske matopplevelser, og ofte også i spesielle omgivelser. Selve settingen rundt et måltid er også ofte med på å forsterke matopplevelsen. Det kan være seg lokalet, utsikten og dedikerte mennesker.
Den historien jeg nå skal fortelle, er nok en av de mest spesielle kulinariske opplevelsen vi har hatt, og som garantert ikke vil glemmes.

Opp igjennom årene har vi hatt mange gjester innom på opphold mens vi drev med turisme i Nizza Monferrato, og noen ble gjengangere som vi har knyttet relasjoner til også på privat hold. Det var derfor veldig koselig da Guro og Jan-Erik fra Saltnes, som har feriert hos oss i et to-sifrert tall, inviterte oss på blåtur og lunsj en flott oktoberdag. Dette var i trøffeltiden og temaet for lunsjen var selvskreven.

Bilturen gikk litt på kryss og tvers, og rundt omkring, og etter hvert beveget vi oss inn i en av dalene i nærheten av Mombercelli. En dal der det eneste du ser er det høye bambuskrattet som strekker seg to-tre meter til værs over veikanten. Midt inne i denne dalen ligger dagens lunsjsted, «der ingen kunne tru at nokon kunne bu ……»

Førsteinntrykket var litt «sjokkartet» for å si det mildt. Skulle vi spise her??!! Eiendommen bestod av noen hus som så absolutt hadde sett sine bedre dager. Hvis noen hadde sett uttrykkene i fjesene våre så hadde vi nokk sett litt forfjamset ut. Det første som møter oss, er en haug med maiskolber som var i ferd med å stables i kasser. Vedkommende som hadde den oppgaven så ut til å være forduftet.

Ikke et menneske var å se, så det var bare å bevege seg rundt og sjekke ut, og skuldrene ble noe lavere da vi på den ene bygningen så et stort skilt hvor det stod «La Tartufaia», og ved siden av det norske flagget faktisk! – sammen med det italienske, tyske, franske, sveitsiske og danske. Vi var på riktig sted, her hadde det vært folk før oss tydeligvis.

Vi tok en titt innom gårdens «kaninfarm», og skjønte at dette var gårdens husdyr. Det var fremdeles ingen mennesker å se, så her var det bare å utforske videre. Bygningen med alle flaggene viste seg å være stedet der matserveringen skulle foregå. Og jo da, ut av døra kom kokkedama ut i full mundur, og vi fikk bekreftet at vi var på rett sted. Hun dro av seg forkleet, og ba oss følge etter. I fullt firsprang gikk turen gjennom deres grønnsakshage med alskens grønnsaker og 2 meter høye jordskokk planter med sine gule blomster. Vi nærmet oss en skog, og kunne kjenne en svak eim av trøffel, den er så karakteristisk så den tar du ikke feil av. Og riktig, rett nede i stien kommer bonden med sin trøffelhund, og fem amerikanere på slep. De hadde vært på trøffeljakt, og han hadde lommene på «trøffelvesten» full av trøfler. Stolt viste han oss dagens fangst.

En stolt trøffeljeger viser frem dagens utbyttet.

Hele følget fikk beskjed om å sette seg litt ned, mens bonden, hans kone, og kokka som vi etter hvert skjønte var datteren på gården, dekket bord til oss ute. Det hadde også inne fasiliteter, men det ble fint oppdekket med stoffduker og fargerikt dekketøy under porticatoen ute.

I mellomtiden brukte vi tiden til å se oss litt mer rund på gården, og kunne også konstatere at høner inngikk også i gårdens besetning. En ung jente som sikkert var barnebarn, var ute i hønsehuset og hentet råvarer til det som sikkert skulle på menyen på kveldens middag. Her snakker vi om kortreist mat.

Yngste blad i familien har plukket ut kveldens råvarer.

Alle i familien bidro, til og med far sjøl hadde tatt av seg «trøffelvesten», gredd håret og deltok i serveringen. Stolt fortalte han om sine Monferrato Dolcettoviner, og husets nocino måtte vi alle fall smake på! Vi fikk i løpet av et par timer servert 10 retter, fullraspet av trøffel + vin, vann, nocino (digestive) og kaffe. For hele herligheten betalte vi 28 euro p.p.

Det snakkes ofte om å oppleve det «ekte og autentiske», og dette må vel sies å være det nærmeste vi kan komme. Vi kan trygt anbefale deg å bestille et måltid hos Agritursmo La Tarufaia neste gang du er i Asti-området. I følge deres hjemmeside et er også mulig å bestille trøffeljakt.

Hvis du lurer på hvordan i alle dager vi kom over dette stedet, så får Jan-Erik ta æra av det. Han hadde lest en omtale av stedet i et dansk matblad, og satte det selvfølgelig på sin bucket liste 🙂

Takk til Guro & Jan-Erik for turen<3

Agriturismo La Tartufaia
Via Roeto, 709
14047 Mombercelli (AT)
latartufaia@alice.it
Tlf. +39 0141 955 894
Lukk panel
X