FRA VINSTOKK TIL FLASKE

Det hele starter etter en frostnatt eller to

Året i vinmarka

En helårs jobb
Allerede etter en frost natt eller to starter gjerne vinbonden på med arbeidet i vinmarka og det er begynnelsen på årets produksjonsår. Det aller første som må gjøres i starten av et vinår er å beskjære vinstokkene. En etter en... I løpet av året er det ikke mange dagene bonden kan være borte fra åkeren.

Enotec

Vinbutikk
Et enotec en spesiell type lokal eller regional vinbutikk som har sin opprinnelse i Italia. Konseptet har også spredd seg til noen andre land.
Her kan du for det meste gratis, smake på viner. Her er lokale produsenter fra et gitt område representert. Du finner også viner fra andre deler av Italia, og verden for øvrig. Her er det selvsagt også rikelig med utvalg av grappa. Noen enotec har også brennevin i sortimentet sitt. Det serveres gjerne små snacks som passer til vinene. Vi har plottet inn noen av de regionale enotec i kartet nederst på siden

Cantina Sociale Cooperative

Produksjon og utsalg
Ikke alle har som formål å produsere egne viner, så rundt omkring i regionen finnes mange kooperativer (andelslag) som har til formål å vinifisere og markedsføre viner produsert fra druer som medlemmene leverer inn. Vinene som produseres på denne måten er laget på råvarer fra flere vinbønder, og blir til egne viner som selges på kooperativet.

Società Vitivinicola

Outsourcing av produksjon
For vinbønder som ikke har egen vinkjeller, men likevel vil produsere egne viner med egen label finnes det flere cantina som tar seg av vinifiseringen. I disse cantinaene holdes druene fra de enkelte vinbøndene adskilte i egne tanker. Det er en enolog (*ønolog) ansatt på fabrikken som tar seg av selve produksjonen.

Grappa

Sprit av druemost
I Piemonte produseres også den kjente nasjonale drikken Grappa. Denne produseres på drueskall og kjerner etter at dette er ferdig gjæret. Mange sammenligner grappaen med «hjemmebrent», men hvis du legger i noen kroner og kjøper en som har ligget på eikefat, får du en grappa som er på høyde smaksmessig som en god Cognac. Det er mange produsenter i området, og en av de store her i Nizzaområdet er Distillerie Berta. De har flyttet ut fra byen og bygget et stort anlegg like ved byen Mombaruzzo. Her er det anledning til å bli guidet gjennom produksjonen. Like så er det mulig å prøvesmake og kjøpe med seg både flasker og grappaglass hjem. Kanskje noe for deg?
Lukk panel