“Når du er i Italia, gjør som italienerne gjør” sies det, og det kan være spesielt lærerikt da lokale festivaler, sesongens mat og et mer avslappet livstempo er viktige deler av kulturen. Du kan absolutt besøke landet uten å ta i bruk lokale vaner og skikker under oppholdet, men vi anbefaler ikke det.

APERITIVO

en opprinnelig nord-italiensk tradisjon

Én tradisjon du absolutt bør få med deg, er aperitivo. Dette er en kombinasjon drink / lett måltid som finner sted på slutten av arbeidsdagen som en slags oppvarming til middag. Det er da de oransje og mørkerøde drinkene begynner å poppe opp rundt omkring på bordene. På enkelte barer få du faktisk samme servering i lunsjtiden også.

Aperitivo er en flott måte å oppleve lokal kultur på, å se på mennesker, slappe av med en drink etter en lang dag med sightseeing mens du venter på det sene middagsmåltidet gjerne rundt 21.00.

Vårt første bekjentskap med aperitivo fant sted i Milano for snart 20 år siden. Vi satte oss ned på en bar og bestilte hver vår drikke. Samtidig med at drikken ble servert, ble det også satt fram et fat med masse små fingermat. Vi var helt sikre på at nå hadde det gått surr i bestillingen vår. Etter en kikk rundt på bordene, så vi at alle hadde slike små fat. Da begynte ting å gå opp for oss 😊

Med begrepet«aperitivo» tenker mange av oss først og fremst på all den små maten, men tradisjonen er i tillegg den rosa, enkle drikken som har spredt seg til å omfatte hele Italia og rundt omkring ellers i Europa.. Vanligvis er det mellom 19:00 og 21:00 – at italienere møtes for å slappe av over et glass vin eller en lett cocktail- og fingermat. Siden de fleste spiser lunsj rundt klokka 13 eller 14 og middag rundt klokka 20 eller 21, er det også en god måte å starte stoffskiftet på og å få lyst til middag.

En aperitivo cocktail har en tendens til å være lette på alkohol og bitter på smak, noe som betyr at de passer perfekt med salt snacks. Du kan selvfølgelig også drikke vanlig vin, prosseco, spumante eller øl. Små retter og annen lett mat blir servert så lenge du drikker, og mattyper varierer enormt fra ost og spekemat, til quiches, grønnsaker, små pizzaer og til og med små tallerkener med pasta. Mange unge italienere og turister har begynt å bruke aperitivo i stedet for en middag, og fylt tallerkenene sine flere ganger for å tilfredsstille sult.

Dette er helt akseptabelt, men egentlig ikke poenget med en aperitivo, forutsatt at du ikke har et stramt budsjett 😊 Noen steder serveres nok mat til å mate en liten hær, enten i form av en buffe eller på tallerken. I utgangspunktet er det én drink og én tallerken mat. Hvis du vil ha mer mat, må du kjøpe en ny drink.

 

Slik koser du deg med aperitivo

Mens vin er mest vanlig drikke, er aperitivoen det perfekte tidspunktet å prøve en klassisk italiensk drink, som den bitre Campari eller den litt mindre bitre Aperol. Begge er fantastiske blandet med brus, eller i en litt søtere Aperol Spritz (musserende vin, brus og Campari eller Aperol). Hvis du vil ha en søtere variant, velg klassikeren Martini Rosso eller Martini Bianco. Begge disse er typer vermouth, som har alkoholkonsentrasjoner rundt 15%. Hvis du er ute etter noe med et mer trøkk som fremdeles er veldig italiensk, må du prøve en Negroni, Italias mest berømte klassiske cocktail. Det er en slags mørk martini med gin, campari og rød vermouth.

 

Aperitivoene er best i nord

Som alle italienske matskikker, vil stilen på aperitivo avhenge av hvor du er. Milano er kjent for å være det beste stedet for en aperitivo i Italia.

Vi synes imidlertid at de beste og mest sjarmerende aperitivoene er de vi får servert på de lokale barene rundt omkring i Piemonte.

På de aller fleste barene får du de små matrettene uten noe som helst tillegg i prisen. Må du betale, er det ikke store summen.

 

NHERO – Kult sted i Milano

Er du i løpet av din reise innom Milano, anbefaler vi deg å ta en aperitivo på NHERO. Stedet ligger i gåavstand fra Milano Centrale.

Adresse: Via Felice Casati 44, Milano

WEB: www.nheromilano.com

Instagram: @nheromilano

Lukk panel