MAT & VINKULTUR

I region Piemonte

Mat og vin

I skjønn forening
Det er flere gode grunner for å oppleve Piemonte, og et par av disse er så absolutt vinen og maten. De beste restaurantene i Italia finnes i Piemonte, og her er det flere med stjerne i Michelin. Det bugner imidlertid også av andre gode restauranter i alle prisklasser. De lokale, gjerne familiedrevne spisestedene lokker hver helg til seg matelskere inn til Piemonte, hvor de lar seg henrive til den gode maten og de nydelige vinene. Det er ikke nødvendigvis middagen som er hovedmåltidet i Italia. Menyen som serveres til lunsj er ofte det samme som til middag. Spises en kraftig lunsj er det gjerne en enkel suppe eller lignende til middag.

Frokost på bar

Ganske vanlig for mange
De som drar på jobb starter gjerne dagen med «frokost» på sin lokale bar, og den består gjerne av en brioche og en «kaffe normale» (espresso). Dette gjerne i 6-7 tiden om morgenen. Og da selvfølgelig stående ved bardisken, og ofte i en heftig, engasjerende og høylytt diskusjon, med et tydelig kroppsspråk løses «verdensproblemer» med de andre i baren. Orker du å stå opp tidlig i ferien, få gjerne med deg en Italiensk frokost.

Aperitivo

Før middagen
I de fleste barer og kafeer ved kjøp av drinker, øl eller vin i lunsjtiden og før middag mellom ca kl. 18 og 20 får man ofte servert aperitivo (fingermat) enten i form av en buffé ved bardisken, eller det blir servert ved bordet. Som regel tar de seg ikke betalt for dette og det inngår i prisen sammen med drikke. Så ikke bli overrasket om du blir overøst med herlige tapasretter uten at du en gang har bedt om det.

Società Vitivinicola

Outsourcing av produksjon
For vinbønder som ikke har egen vinkjeller, men likevel vil produsere egne viner med egen label finnes det flere cantina som tar seg av vinifiseringen. I disse cantinaene holdes druene fra de enkelte vinbøndene adskilte i egne tanker. Det er en enolog (*ønolog) ansatt på fabrikken som tar seg av selve produksjonen.

Grappa

Sprit av druemost
I Piemonte produseres også den kjente nasjonale drikken Grappa. Denne produseres på drueskall og kjerner etter at dette er ferdig gjæret. Mange sammenligner grappaen med «hjemmebrent», men hvis du legger i noen kroner og kjøper en som har ligget på eikefat, får du en grappa som er på høyde smaksmessig som en god Cognac. Det er mange produsenter i området, og en av de store her i Nizzaområdet er Distillerie Berta. De har flyttet ut fra byen og bygget et stort anlegg like ved byen Mombaruzzo. Her er det anledning til å bli guidet gjennom produksjonen. Like så er det mulig å prøvesmake og kjøpe med seg både flasker og grappaglass hjem. Kanskje noe for deg?

Enotec

Vinbutikk
Et enotec en spesiell type lokal eller regional vinbutikk som har sin opprinnelse i Italia. Konseptet har også spredd seg til noen andre land.
Her kan du for det meste gratis, smake på viner. Her er lokale produsenter fra et gitt område representert. Du finner også viner fra andre deler av Italia, og verden for øvrig. Her er det selvsagt også rikelig med utvalg av grappa. Noen enotec har også brennevin i sortimentet sitt. Det serveres gjerne små snacks som passer til vinene. Vi har plottet inn noen av de regionale enotec i kartet nederst på siden

Cantina Sociale Cooperative

Produksjon og utsalg
Ikke alle har som formål å produsere egne viner, så rundt omkring i regionen finnes mange kooperativer (andelslag) som har til formål å vinifisere og markedsføre viner produsert fra druer som medlemmene leverer inn. Vinene som produseres på denne måten er laget på råvarer fra flere vinbønder, og blir til egne viner som selges på kooperativet.

FRA VINSTOKK TIL FLASKE

Året i vinmarka
Allerede etter en frost natt eller to starter gjerne vinbonden på med arbeidet i vinmarka og det er begynnelsen på et nytt produksjonsår. Det aller første som må gjøres i starten på et vinår er å beskjære vinstokkene. En etter en... I løpet av året er det ikke mange dagene bonden kan være borte fra åkeren. Med egen erfaring som vinprodusenter i Piemonte, har vi laget et innlegg som beskriver hele prosessen fra vinstokk til vinflaske.
Close Panel
X