NOCINO – VALNØTT LIKØR

NOCINO – VALNØTT LIKØR

Nocino – valnøtt likør

Har du valnøtt tre på eiendommen din i Italia, eller i nærheten, har du muligheten til å lage din egen likør, Nocino. Det sies at oppskriften opprinnelig kommer fra regionen Emilia-Romagna. Det haster om du skal produsere i år, da nøttene må høstes inn mens de ennå er grønne og umodne (før sankthans). Da er kjerne og skall fremdel myke og lette å skjære i.

Det finnes et «hav» av varianter. Landsbyer og til og med familier har ofte sine egne (ofte hemmelige) oppskrifter, og gjerne inkludert forskjellige tilsetninger som kanel, einebær, sitron- eller appelsinskall, vaniljestang, kaffebønner eller nellik.

Vår oppskrift en enkel variant vi fikk fra vår tidligere nabo Giovanni. Dette skulle vist nok være en meget «esclusivo» variant, og selvfølgelig veldig «segreto». Den var faktisk så segreto (hemmelig) at det bare var jeg (Gunvor) som skulle få oppskriften, den skulle ikke være tilgjengelig for noen, ikke en gang Joar!

PS! ved søk «Nocino» på google kommer det 834 000 treff. Så hvor «segreto» den er kan nok diskuteres 🙂

Gjennom årenes løp bidro vi ofte med arbeidshjelp under Giovannis innhøstinger av druer, da våre gjester gjerne stilte villige opp. Ganske så sikkert, på kvelden etter at han hadde fått druene over i tankene i vinkjelleren, kom han bort til oss med en flaske Nocino som takk for hjelpen. Flasken skulle helst åpnes der og da, slik at han fikk høre våre gjesters velmenende ord om hans likør før han rundet hushjørnet og stakk hjem igjen.

Vi var så heldige å ha ett valnøtt tre (vår skyggeplass) på vår vingård, så nøttene var kortreist. Spriten derimot, den kjøpte vi på Lidl.

Scaler oppskrift etter behov.

 

Oppskrift

10 liter barbera (eller annen rød vin)

70 knuste valnøtter

——-

2 kg sukker

2 l ren sprit 95%

 

Slik gjør du

Valnøttene vaskes og skjæres i biter, før de blandes sammen med vinen i en vinballong eller lignende. Du kan også knuse de med hammer, legg da et gammelt håndkle over nøttene. Benytt plasthansker, da valnøttoljen setter seg i huden og gir brune fingre lenge.

Nå skal blandingen stå til februar/mars året etter. Rist på blandingen ca. 1 gang i uken.

Når blandingen har stått tiden ut, filtreres skallet vekk og det tilsettes 2 kg sukker og 2 l ren sprit 95%.

Hell likøren på fine flasker og kork igjen.

Nocinoen tåler å stå i flere år, og blir bare bedre og rundere dess lengre den lagres. Vi benytter den som snaps til øl, men den gjør seg også til kaffen eller som digestive. I løpet av middelalderen brukte italienske klostre Nocino for sine medisinske egenskaper, og som en alkoholholdig godbit.

Vi liker den litt avkjølt før servering, men dette er en smakssak.

Litt historie (wikipedia)

Ifølge tradisjonen krever italiensk nocino at barbeinte jomfruer samler et ujevnt antall (21 eller 23) myke, grønne, duggladede valnøtter, som de lar tørke ved restene av treskebrannene som hadde blitt brukt for å fremskynde prosessen med skille hveten. Tradisjonen tilsier også at valnøttene må høstes for hånd, én om gangen, for ikke å skade skallet, under «natten til San Giovanni» eller døperen Johannes-dagen (24. juni). Datoen er passende, siden dette er tidspunktet da valnøtter fortsatt er fleksible, hvis man er for sent ute, kan man oppleve at valnøttene har stivnet, noe som gjør dem upassende for å lage Nocino. Nocino må ikke prøves ut før 3. november, men hvis brennevinet får være i mer enn ett år, vil smaken bli fyldigere.

Den globale oppvarmingen har imidlertid begynt å påvirke modningsprosessen, og i enkelte områder er valnøtter allerede for modne for Nocino den 24. juni. Den ideelle tiden å høste valnøttene på er når valnøttene ikke har blitt harde. Avhengig av den lokale temperaturen, kan det hende at valnøttene må høstes tidligere, for eksempel 14. eller 15. juni i stedet for 24. juni.

Valnøtt likør produseres også på New Zealand og i Romania.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.