APEROL SPRITZ

Denne orangerøde cocktailen har for fullt blitt populær også i Norge. Dagens utgave som gjerne kalles «spritz» har vært en tradisjon i Italia i noen år, og har etter hvert spredt seg til hele «verdenskartet»

Spritzens opprinnelse spores tilbake til troppene fra det østerrikske riket som var stasjonert i kongedømmet Lombard-Veneto rundt 1800 tallet. For å dempe lokale viner med høyt alkoholinnhold med seltz eller musserende vann. Derav opphavet til navnet, som stammer fra det østerrikske tyske verbet spritzen, som betyr «å strø», det vil si å fortynne vinen med musserende vann. Denne skikken spredte seg blant lokalbefolkningen og forble nesten uendret også i Friuli-Venezia Giulia og i Trentino.

Første gang Aperol ble lansert som produkt i Italia, var på en messe i Padova i 1919. Opprinnelsen til dagens «Spritz», som den kalles i Italia, var i tjue- og trettiårene i området mellom Venezia og Padova. Fra syttitallet ble den en populær cocktail i hele Veneto-regionen.

Aperol lanserte i begynnelsen av 2008 en reklamekampanje, og dermed ble den også fanget opp i resten av Italia og i utlandet.

Fra 2011 ble den offisiell i IBA med navnet «Venetian spritz», deretter ganske enkelt benevnt som «spritz».

Det var ikke før i 2015 de begynte å servere den i vinglass med stett, før dette var det i gammeldagse lave glass.

Vil du lage en Spritz slik du får den servert på bar i Italia, følger du denne metoden:

9 cl prosecco

6 cl Aperol

litt sodavann

isbiter

Hell vinen i et vinglass som inneholder is, i rekkefølge: aperol, prosecco og til slutt soda. Pynt deretter med en halv skive appelsin.

Serveres med ett sugerør i glasset.

Lukk panel